pondělí 15. září 2014

Tlapičky 2014


Pátek 3.ledna SAMPLER I.

V září 2011 jsme v Litvínově s kamarádkami založily patchworkový klub.Scházíme se v knihovně vždy první a třetí pátek v měsíci.Po více než dvou letech společného šití jsme se rozhodly,že se vrátíme k základům a budeme šít SAMPLER.Naučíme se postupně všechny možné techniky a je na každé,jestli bude mít nakonec velkou deku nebo třeba jenom polštář.Můj mail Tlapičkám:
 Plánovaly jsme zase společnou deku,ale je problém,že nakonec nevíme,co s ní .
A  tak padl návrh,že bychom si v příštím roce ušily každá svoji "vzorníkovou",základovou deku -Sampler .
Šily bychom stylem BOM (Block Of the Month),to znamená každý měsíc jeden blok.Každý měsíc bych jedno setkání ukázala nějakou techniku,vy byste si vybraly a ušily své dva bloky (ručně nebo na stroji),co nestihneme,došijete doma.
Druhé setkání v měsíci by bylo nesamplerové,vyberte si,co budete chtít šít ...
Sampler můžete šít  z šesti,devíti nebo dvanácti  nebo i více bloků ,podle toho,na co se cítíte.Kdo nebude chtít ušít celou deku,může mít třeba ubrus 4x4 nebo  polštáře z nejhezčích bloků...
Nakonec bychom mohly udělat společnou výstavu (třeba v knihovně ?)
Pro inspiraci,ale můžete to samozřejmě pojmout i moderněji
http://www.bellus-gallery.com/galerie/zakladove_deky.php
http://www.youtube.com/watch?v=lW0Q82CqzI8
http://www.youtube.com/watch?v=qmsvGQ0iQLY
Plán schůzek:
3.ledna-SAMPLER ,TEORIE
-jaké látky,jaké barvy,příprava látek,zhotovení šablon pro ruční šití,řezání látek pro strojové šití,příprava látek,
 strojové šití "na  patku",ruční stehy ,konstrukce bloků,vzory,konstrukce quiltu,quiltování............
potřebujete poznámkový  blok nebo čtverečkový sešit (stačí několik listů),školní folii,2 ořezané měkké  tužky,gumičku,čtvrtku A4 nebo karton z krabice,smirkový papír,lepidlo na papír,nůžky na papír,nůžky na látku,malou jehlu,nit v neutrální barvě (šedou ? ),nějaké kousky látek ( světlá+střední+tmavá),jehelníček,špendlíky,značkovač na látku-prostě obvyklé šicí pomůcky,
(můžete si vzít i podložku,pravítko,řezák..)


U Jindřišky v Teplicích  www.patchworkobchod.cz  jsem si koupila látky na SAMPLER

První základovou deku jsem šila jako úplná začátečnice v červnu a červenci 2006 v Bellusu.Vůbec jsem netušila,co se bude šít ,a tak jsem si vybrala moc látek.Tentokrát bych chtěla zůstat u těchto pěti,možná,že ještě nějakou vyměním.

Modrá půjde na vnější borduru a do bloků,béžová lístečková na vnitřní borduru a do bloků(možná,že ji ještě vyměním za nějakou starorůžovou ??).
Hnědé kytičky na Sashing a do bloků.

Vlevo je moje inspirativní látka,přijde na kameny (Corner stones) a do bloků,světle šedomodrá na pozadí bloků (Background)







Žádné komentáře:

Okomentovat